The roots

Hoe wij zijn begonnen

Officieel gestart in 1984, dat wil zeggen ingeschreven in de Kamer van Koophandel in Rotterdam als Airbrushstudio Clarenburg. Voor die tijd een offiicieus bedrijfje gestart op mijn veertiende jaar, V&C custompainting ‘voor al uw spuitwerk’, brommers, auto’s, motoren allemaal van afbeeldingen voorzien met speciale autolakken. Vanuit die ervaring ben ik het reklamevak ingerold door airbrush illustraties op karton te gaan maken. Ik maakte toen ook veel fotoretouchewerk voor krantenadvertenties onder andere voor Mercedes, Honda en Rover.

Na 1991 maakte de computer zijn opmars, doordat de high-end systemen werden ingehaald door desktop systemen. Vanaf die tijd heb ik redelijk haaks de bocht genomen van analoog naar digitaal en wat later bleek, de juiste beslissing. Digitale fotobewerkingen, montages, vectortekeningen en 3D renderingen zijn vaste onderdelen van mijn werk geworden.

Vanaf de digitale start in ’91 zijn systemen vele male sneller geworden en software veel uitgebreider maar ook veel zwaarder geworden. Rapid prototyping ofwel 3D printing en 3D scanning zijn aan het productie proces toegevoegd. Een buitengewoon interessante tijd dus met volop mogelijkheden om je nek uit te steken. Software is constant in beweging waardoor workflows veranderen, reden om een zeer flexibele bedrijfsvoering te hanteren. Ik doe dat o.a. door met gespecialiseerde collega’s  samen te werken.

Jaap Clarenburg